Gastronomia
El vermut, una tradició amb història
L’aperitiu del migdia
Als barcelonins els agrada el costum de reunir-se al migdia i compartir converses i tapes amb els amics amb un got de vermut a la mà. Cada cop són més i millors els bars i cellers que aposten per convertir l’aperitiu en el millor moment del dia.
La paraula vermut ve de wermut (absenta en alemany) i es refereix a un vi dolç aromatitzat que es va comercialitzar per primera vegada a Itàlia al segle XVIII. A Barcelona, se sol prendre abans del migdia en dies festius o caps de setmana, juntament amb una tapa d’olives, marisc, patates fregides o qualsevol altre aperitiu. Si algú us proposa “anar a fer el vermut”, segurament es refereix a l’aperitiu en general. Aquesta frase inclou cervesa, vi, refresc, suc o el que sigui, però sempre abans de menjar.
Fer el vermut era un costum molt català que es va anar degradant i perdent la seva forma original fins a pràcticament desaparèixer. El vermut se solia comprar a granel en bodegues tradicionals i es bevia en les ocasions especials. No obstant això, durant els últims anys s’ha tornat a posar de moda. Cada cop és més comú veure en un mateix local un matrimoni d’edat avançada prenent el vermut com ha fet tota la vida , i a la taula de la vora un grup de joves fent el mateix.
Alguns cellers, com Casa Mariol, a la Sagrada Família, han contribuït al fet que el vermut hagi perdut la seva imatge rància gràcies al disseny “molt barceloní” de l’ampolla, o en haver introduït el vermut en el festival de música electrònica Sònar.
Avui moltes tavernes aposten per la tradició catalana de “fer el vermut”. Hi ha zones de Barcelona on trobareu bodegues amb història, com el Poble-sec, on hi ha el Quimet i Quimet, o el Born, amb El Xampanyet. També hi ha zones molt concorregudes entre el públic local, com el carrer de Blai, també al Poble-sec, o el carrer de Parlament, al barri de Sant Antoni. Per gaudir d’un bon vermut acompanyat d’una tapa marinera, el barri de la Barceloneta és visita obligada.
Fer el vermut...
-
Sifó
A Catalunya hi ha el costum arrelat d’afegir gasosa en sifó al vermut o al vi que es pren d’aperitiu, i nombroses bodegues l’ofereixen com a part imprescindible del vermut.
-
Escopinyes
Un bon vermut tradicional sempre ha d’anar acompanyat d’unes bones escopinyes, amanides amb la salsa tradicional Espinaler, un clàssic català fet a base de vinagre i pebre.
-
Olives
No hi ha vermut que no s’acompanyi d’unes olives. De vegades no cal ni demanar-les, perquè el cambrer les ofereix acompanyant la beguda.
-
Patates
Les patates xips completen la trilogia catalana d’acompanyants del vermut. Sovint s’utilitzen com a substitutes de les forquilles per agafar les escopinyes amb salsa.