Gastronomia
La Barcelona pastissera
Des que a l’edat mitjana es va introduir el sucre a Catalunya, a Barcelona han existit confiteries i pastisseries que han marcat un gust en els ciutadans: el de culminar els àpats festius amb unes postres de pastisser.
Hi ha pastisseries històriques a tots els barris de la ciutat, i moltes d’elles tenen saló o cafeteria per degustar in situ els productes que elaboren.
Entre les més antigues, n'hi figuren dues amb una història vinculada: La Colmena del carrer Gran de Gràcia, oberta des del 1835 en el camí que pujava a l’aleshores vila independent de Gràcia, i La Colmena de la plaça de l’Àngel, en ple barri Gòtic, i en funcionament des del 1849. Totes dues conserven receptes úniques de caramels, pastissos i dolços artesanals difícils de trobar en altres establiments.
També s’hi troben pastisseries centenàries que continuen delectant els paladars en altres barris que segles enrere havien estat pobles independents de Barcelona. Una de les més veteranes de la ciutat és la Pastisseria Mayol, que es va inaugurar l’any 1854 al carrer d'Horta del barri del mateix nom, i que l’any 1915 es va traslladar al local que ocupa actualment, al número 59 del mateix carrer. A l’antiga vila de Sarrià, la Pastisseria Foix és oberta des del 1886 i, a més de ser una referència pastissera de la ciutat i conservar la decoració modernista, destaca perquè és un punt emblemàtic de les lletres catalanes, ja que els fundadors van ser els pares del poeta J.V. Foix, que va convertir l’establiment en un punt de trobada d’intel·lectuals a principis del segle XX.
Un pastís per a cada festa
-
Tortell de Reis
El dia de Reis, el 6 de gener, a totes les cases es menja el tortell tradicional que amaga una sorpresa: qui troba una figureta és coronat rei de la festa, però qui troba la fava és declarat ruc i ha de pagar un altre tortell el 17 de gener, per sant Antoni Abat, protector dels animals.
-
La mona de Pasqua
Per celebrar el Dilluns de Pasqua, des del segle XV la tradició dicta que els padrins regalin un pastís als fillols, amb ous pintats i figuretes decoratives. A principis del segle XX, el pastisser barceloní Antoni Escribà va transformar les figuretes en escultures de xocolata, i avui dia es troben veritables obres d’art arreu de la ciutat.
-
Panellets de Tots Sants
Els dolços propis que es mengen a Catalunya per Tots Sants, l’1 de novembre, i acompanyant les tradicionals castanyes, són els panellets. Amb massapà per dins, els més populars són els de pinyons, i també són tradicionals els d’ametlles, els de coco, els de xocolata i cafè... i cada any se’n troben de sabors més innovadors i originals.
-
Bunyols de Quaresma
Quan arriba la Quaresma, les pastisseries s’omplen d’aquests dolços tradicionals, de pasta fregida i empolvorats amb sucre, que poden estar farcits de crema. Sempre se’n volen més!
-
Coca de Sant Joan
La revetlla de Sant Joan, el 23 de juny, per celebrar la nit més curta de l’any al voltant de les fogueres, les pastisseries ofereixen les tradicionals coques, que poden ser de crema i pinyons, de fruites confitades, de crema cremada... Tota una festa!
-
Torró de Nadal
I per Nadal... torrons! Aquests dolços a base d’ametlla es troben als receptaris catalans des de l’edat mitjana i no poden faltar en cap àpat durant les celebracions nadalenques. Se’n troben a totes les pastisseries i cada cop hi ha més botigues especialitzades que n’ofereixen al llarg de tot l’any.