Gastronomia
La Barcelona xocolatera
Per llepar-se'n els dits
Una de les tradicions més típiques de Barcelona és prendre una xocolata acompanyada de melindros, xurros cruixents, una suau ensaïmada o un deliciós croissant. Les xocolateries de Barcelona formen part del patrimoni gastronòmic i cultural de la ciutat, característic del bon viure dels seus habitants.
Entrar en una xocolateria de la ciutat sovint significa descobrir llocs històrics amb més de cinquanta anys, que són testimonis de la vida dels barcelonins. I és que el vincle de Barcelona amb la xocolata és significatiu: el port de la capital catalana va ser el primer d’Espanya on es va introduir el cacau provinent de la conquesta d’Amèrica, i al llarg dels segles aquest producte es va popularitzar entre les classes populars i benestants.
En ple centre, amagada entre el carrer de la Portaferrissa i l’església del Pi, hi trobareu l’epicentre de la Barcelona xocolatera, el carrer de Petritxol. Entre les diverses galeries d’art presents en aquest petit carrer, s’allotgen les xocolateries més reconegudes de Barcelona. Una de les més característiques és la Granja La Pallaresa. Us serà molt fàcil trobar-la per les cues de gent que esperen les delicioses xocolates a la tassa i, sobretot, el suís amb nata acompanyat d’uns xurros. Aquest lloc proposa, des del 1947, diverses begudes calentes i postres típiques de Catalunya.
Si voleu conèixer una xocolateria autèntica, molt a prop de la Rambla, Viader és el vostre lloc. Aquesta granja es va fundar el 1904 i ha fet felices diverses generacions de barcelonins. Es diu que és el lloc on es va inventar el Cacaolat, un popular batut de llet i cacau.
Una mica allunyada d’aquesta zona, a la ronda de Sant Pere, trobareu la Granja La Catalana, un establiment fundat el 1948 on també podreu fer un berenar típic.
Si voleu tastar els millors croissants, heu d’anar fins a la Pastisseria Escribà. En venen 50.000 unitats a l’any en només dues botigues. En fan de normals i de xocolata negra i blanca. També trobareu excel·lents croissants i altres productes a les pastisseries Farga, repartides per diferents punts de la ciutat, o al Foix de Sarrià, al districte de Sarrià - Sant Gervasi.
Xocolata més enllà...
-
Bombons
La xocolata està tan arrelada entre els artesans pastissers de la ciutat que és molt fàcil trobar bombons artesanals a la majoria de pastisseries. A més, hi ha moltes botigues especialitzades en bombons, alguns fins i tot amb formes de souvenirs de Barcelona.
-
Gelats
La xocolata també és present entre l’oferta de gelats artesanals de la ciutat. Últimament, però, ha de competir amb nous gustos d’arrel molt catalana i acabats d’introduir al món del gelat, com la crema catalana cremada.
-
Mones de Pasqua
Una de les tradicions més arrelades a Catalunya és la de menjar la mona el Dilluns de Pasqua. A Barcelona, aquest pastís tradicional es va convertir en una figura de xocolata gràcies al pastisser Escribà, i des d’aleshores tots els pastissers catalans fan escultures la mar de dolces.